Prikaz nekoliko tegli sa kiselim krastavcima na drvenom stolu i kariranom stolnjaku, pored bela činija sa par izbašenih kiselih krastavčića

Domaći kiseli krastavci: recept koji nikad ne omane

Salate

Ukoliko bismo jesen zamislili kao osobu koja donosi darove, u svojoj desnoj ruci sigurno bi držala teglu kiselih krastavčića.

Ona njihova reska, a prijatna kiselost svakoj plati mezea daje posebnu čar, a jela i salate koje rado jedemo tokom jeseni i zime, kao što je ruska salata, teško da se mogu zamisliti bez njih.

Iako ih ima na svakom koraku u svim većim prodavnicama, nijedna industrijska varijanta ne može da zameni domaće kisele krastavčiće, za koje znate da su „čisti”, bez bilo kakvih aditiva.

Zato vam danas poklanjamo recept sa kojim jednostavno ne možete da pogrešite.

Potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka, sterilisane tegle i pola sata vremena za pripremu, malo strpljenja da odstoje i imaćete svoje tegle pravih, hrskavih i izuzetno ukusnih kiselih krastavčića.

Kiseli krastavci

Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 21 days
Obrok: Salad
Kuhinja: Domaća

Sastojci
  

  • Krastavčići kornisoni: 5 kg, čvrsti i sitni
  • Voda hladna, pijaća: 3 l
  • Alkoholno sirće 9%: 900 ml
  • Kuhinjska so ne jodirana za zimnicu: 90 g
  • Šećer: 180 g
  • Biber u zrnu: 2–3 kašike po ukusu
  • Suva mirođija ili nekoliko grančica sveže: 2 kašike (ili 6–8 grančica sveže)

Method
 

  1. Operite krastavčiće u nekoliko voda, blago iščetkajte, odsecite po 2–3 mm vrhova (ubrzava kiseljenje). Dobro ocedite.
  2. Sterilnost tegli: Operite tegle i poklopce vrelom vodom i deterdžentom, isperite, pa osušite u rerni na 100 °C oko10 min ili na vazduhu na čistim krpama.
  3. Na dno svake tegle stavite prstohvat suve mirođije (ili 1 grančicu), dodajte 6–8 zrna bibera. Tegu napunite gusto, uspravno složenim krastavčićima.
  4. U velikoj posudi izmešajte 3 l hladne vode, 900 ml sirćeta, 90 g soli i 180 g šećera. Mešajte dok se potpuno ne rastvore so i šećer.
  5. Preliv sipajte do samog vrha svake tegle. Prođite štapićem ili nožem uz ivice da izađu mehurići vazduha, pa po potrebi dolijte. Obrišite ivice, čvrsto zavijte nove, suve poklopce.
  6. Tegle ostavite 24–48 h na sobnoj temperaturi (na plehu ili tacni), zatim ih premestite na hladno, tamno mesto (špajz ili podrum).
  7. Mogu se jesti već nakon 7–10 dana, ali punu aromu dostižu posle 2–3 nedelje. Čuvajte na 5–18 °C. Nakon otvaranja tegle, držite je u frižideru i potrošite u roku od 2–3 nedelje.

Video

Domaći kiseli krastavci koji uvek uspevaju – na vas je red

prikaz tegle pune kiselih krastavaca sa zelenim poklopcem na drvenoj pozadini
Napravite svoje krastavčiće – lakše, zdravije i ukusnije. Tajna je u slačici i ljubavi / youtube.com

Ako ste stigli do kraja recepta, znači da vam ne manjka ni radoznalosti ni želje, a to je već prvi korak. Kada pokušate da ih napravite jednom, ovaj recept ćete prepisati u svoju kućnu knjigu recepata i ponavljati ga iz

sezone u sezonu.

Zaboravite na traženje „prave” zimnice po radnjama, čitanje deklaracija, mozganje i odlučivanje.

Lakše je, brže, a i zdravije, napraviti svoje kisele krastavčiće.

Isprobajte recept, prilagodite ga svom ukusu i pišite nam kako su vam ispali.

I ne zaboravite: dodavanje nekoliko zrna slačice u teglu može podići aromu na potpuno novi nivo — to je mala tajna velikih majstora zimnice!