Go Back

Kiseli krastavci

Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 21 days
Obrok: Salad
Kuhinja: Domaća

Sastojci
  

  • Krastavčići kornisoni: 5 kg, čvrsti i sitni
  • Voda hladna, pijaća: 3 l
  • Alkoholno sirće 9%: 900 ml
  • Kuhinjska so ne jodirana za zimnicu: 90 g
  • Šećer: 180 g
  • Biber u zrnu: 2–3 kašike po ukusu
  • Suva mirođija ili nekoliko grančica sveže: 2 kašike (ili 6–8 grančica sveže)

Method
 

  1. Operite krastavčiće u nekoliko voda, blago iščetkajte, odsecite po 2–3 mm vrhova (ubrzava kiseljenje). Dobro ocedite.
  2. Sterilnost tegli: Operite tegle i poklopce vrelom vodom i deterdžentom, isperite, pa osušite u rerni na 100 °C oko10 min ili na vazduhu na čistim krpama.
  3. Na dno svake tegle stavite prstohvat suve mirođije (ili 1 grančicu), dodajte 6–8 zrna bibera. Tegu napunite gusto, uspravno složenim krastavčićima.
  4. U velikoj posudi izmešajte 3 l hladne vode, 900 ml sirćeta, 90 g soli i 180 g šećera. Mešajte dok se potpuno ne rastvore so i šećer.
  5. Preliv sipajte do samog vrha svake tegle. Prođite štapićem ili nožem uz ivice da izađu mehurići vazduha, pa po potrebi dolijte. Obrišite ivice, čvrsto zavijte nove, suve poklopce.
  6. Tegle ostavite 24–48 h na sobnoj temperaturi (na plehu ili tacni), zatim ih premestite na hladno, tamno mesto (špajz ili podrum).
  7. Mogu se jesti već nakon 7–10 dana, ali punu aromu dostižu posle 2–3 nedelje. Čuvajte na 5–18 °C. Nakon otvaranja tegle, držite je u frižideru i potrošite u roku od 2–3 nedelje.

Video