Miris zove podseća na proleće i detinju bezbrižnost. Na baku koja nas, nakon što smo se dugo igrali napolju zove na ručak, gde nas za stolom čekaju razne đakonije.
Posle ručka sledi osveženje uz bakin specijalitet – omiljeni sok od zove.
Glavni sastojak bakinog čuvenog soka od zove jeste ljubav, zato je uvek tako ukusan, jer nam dotakne dušu i unese esenciju radosti u naša srca.
Međutim, ovaj tradicionalni sirup pravi se jednostavno i, iako se na prvu čašu soka čeka dugo, jer zahteva vreme da odstoji, vredan je svakog strpljenja.
Kada je spreman, razblažuje se vodom, a može se dodati i kocka-dve leda i nekoliko listića nane.

Informacije o receptu
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme stajanja: 24-48 sati
- Broj porcija po jednoj meri: oko 10 litara sirupa (dovoljno za 40-50 čaša razblaženog soka)
- Kalorije po porciji (1 čaša razblaženog soka ima oko 80 kcal).
Potrebna oprema za pripremu sirupa
- Velika plastična ili staklena posuda (nikako metalna);
- Cediljka ili gaza;
- Velika varjača ili kašika;
- Flaše (najbolje staklene) sa zatvaračem za čuvanje soka;
- Veći levak (poželjno, za lakše sipanje).
Sastojci
- 30 cvetova zove (svežih, potpuno otvorenih);
- 3 litra hladne vode;
- 3 limuntusa (oko 30 g);
- 2,5 kg šećera;
- 3 limuna (opciono, isečenih na kolutove ili isceđenih, ako više volite)
Uputstvo za pripremu

Berba i priprema zove
Uberite cvetove zove na čistom mestu, daleko od puteva. Ne perite ih pod jakim mlazom vode da se ne isperu polen i miris, već ih nežno protresite da se otarasite insekata.
Potapanje cvetova zove
Cvetove zove stavite u veliku plastičnu ili staklenu posudu. Dodajte limun isečen na kolutove (ako koristite). Preko toga sipajte 3 litra hladne vode i dodajte limuntus. Promešajte lagano.

Stajanje
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu 24 do 48 sati. Povremeno promešajte.
Proceđivanje i dodavanje šećera
Nakon što tečnost odstoji, procedite je kroz gazu ili cediljku. Dobijeni ekstrakt sipajte u čistu posudu i dodajte šećer. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori (može potrajati 15-20 minuta).
Flaširanje
Sipajte gotov sirup u sterilisane flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Korišćenje
Sirup se pije razblažen sa vodom, po ukusu, obično u razmeri 1:5.
Dodatni saveti
- Sok se može čuvati duže od tri meseca ako se flaše dobro sterilišu i zatvore.
- Po želji, možete dodati i par listova mente tokom pripreme tečnosti, a pre proceđivanja, za dodatnu svežinu.
- Ako želite da izbegnete beli šećer, možete koristiti smeđi šećer ili med, ali će se rok trajanja značajno smanjiti (na 2-3 nedelje). Ako je zaslađen medom, sirupu možete ,,produžiti život” tako što ćete ga zamrznuti.
- Cvetovi zove moraju biti potpuno otvoreni i mirisni – to je ključ dobrog ukusa.
Nutrient | Amount (per 200 ml) |
---|---|
Kalorije | 80 kcal |
Ugljeni hidrati | 21 g |
Natrijum | 5 mg |
Kalijum | 20 mg |
Šećeri | 21 g |
Vitamin C | 6 mg |
Kalcijum | 5 mg |
Gvožđe | 0.1 mg |
Domaći sok od zove – ukus detinjstva
Sada znate tajnu svoje bake. Znate kako je uspela da joj sok od zove bude tako mirisan, osvežavajuć i ukusan i zašto vas, i dalje, podseća na detinjstvo.
Jeste li već stigli da ga napravite?
Javite nam svoje utiske i podelite sa nama dodatke ili varijacije koje ste isprobali.