Sirup od maline je jedan od onih ukusa detinjstva koji se pamte, miris koji podseća na leto i na baštu pune zrelih plodova.
U mnogim domaćinstvima flaša ovakvog sirupa zauzima posebno mesto u špajzu – otvara se zimi kada zatreba malo sunca u čaši, nađe se na stolu uz nedeljni ručak, a neretko se posluži i dragim gostima kao znak pažnje.
Pa čak i kao poklon, jer domaći sirup nosi poruku truda i ljubavi, ne samo ukusa.
Danas, kada se u prodavnicama mogu naći industrijski sirupi, drugačijeg i često veštačkog ukusa, domaći recept ima još veću vrednost.
On postaje deo porodične tradicije i priča koja se prenosi generacijama.
Priprema ovog sirupa nije teška, ali ima svojih pravila kojih je važno pridržavati se kako bi bio gust, aromatičan i dugotrajan.
Ako se recept ispoštuje, dobićete piće koje će vas pratiti kroz celu godinu – od leta do zime, uvek spremno da obraduje i vas i vaše najbliže.

Sastojci
Method
- Maline zgnječite i procedite kroz gustu gazu ili cediljku. Ovo je korak koji zahteva malo strpljenja – nemojte žuriti, jer upravo tu dobijate onaj pravi, čist sok bez koštica
- Na dobijeni sok dodajte vodu i šećer, pa dobro promešajte. Stavite sve u šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
- Kada sok počne da vri, dodajte limuntus ili sveže isceđen sok od limuna. Ovo pomaže da sirup duže traje i da ostane osvežavajuće kiselkast.
- Dok je još vruć, sirup sipajte u sterilne flaše. Dobro ih zatvorite i uvijte u ćebe da se hlade polako – tako se flaše „zatvore“ prirodno i sirup ostaje postojan mesecima.
Video
Saveti za čuvanje i varijacije ukusa
Kada jednom savladate ovaj recept, lako ćete poželeti da eksperimentišete i sa drugim voćem. Višnje, ribizle ili kupine daju sjajne rezultate, a kombinacije više vrsta voća posebno su ukusne.
Ako vas zanima širi izbor i inspiracija, pogledajte i razne domaće sirupe od voća koji se prave na sličan način i mogu obogatiti vašu zimnicu.
Zaključak

Sirup od maline je jednostavan za pripremu, a rezultat je piće koje podjednako vole i deca i odrasli.
U hladnim zimskim danima, čaša ovog sirupa sa vodom vraća miris leta, dok u toplim mesecima može biti osvežavajuće piće sa kockicama leda i listićem nane.
Ako se pridržavate osnovnih pravila i sitnih trikova, vaš sirup će biti baš onakav kakav domaćice vole – gust, mirisan i nezaboravno ukusan.
Ne zaboravite – pravilna sterilizacija flaša je ključna za dugotrajnost i bezbednost vašeg sirupa.
Možete ga poslužiti deci, ponuditi prijateljima ili poneti kao poklon koji će svi primiti sa osmehom. A najlepše je što svaki gutljaj vraća onaj osećaj zadovoljstva da ste napravili nešto svoje, domaće.