Miris sveže kuvanog paradajza uvek podseća na kraj leta i početak priprema za zimu. Zatim na praznike, punjene paprike i omiljeni način pravljenja testenine – sa sosom od domaćeg paradajza i mlevenim mesom.
Dok se u šerpi lagano pretvara u gust, baršunast sos, kuhinju ispunjava onaj poznati, domaći miris koji odmah vraća osećaj topline i ušuškanosti.
Tada nastaje osnova za najbolju zimnicu – kuvani paradajz, bez ikakvog konzervansa, onakav kakav su spremale naše mame i bake i čuvale ga u ostavama za ona specijalna jela oko kojih se cela porodica sa radošču okupljala.
Ono što mnogi žele da znaju jeste kako paradajz može da se sačuva tokom cele zime bez dodataka iz kesica ili bočica. Tajna je u dovoljno dugom kuvanju i pravilnoj sterilizaciji flaša.
Tako možete biti sigurni da će i bez hemije sok ostati ukusan i zdrav mesecima.
Ovaj recept je odgovor za sve koji žele domaći, prirodni sok od paradajza koji će zimi biti jednako dobar za supu, testeninu ili varivo kao i onog dana kada ste ga sklonili sa šporeta.
Ingredients
Method
- Operite svaki, odstranite peteljke i oštećenja. Sameljite na mašini ili izmiksajte pa procedite kroz cediljku da uklonite kožicu i semenke.
- Sipajte sok u veliku šerpu, dodajte so i šećer, spustite ceo luk, listove celera i (po ukusu) ljute papričice. Kad provri, kuvajte 15–25 min uz povremeno skidanje pene, do blagog zgušnjavanja i dok sok ne dobije karakterističan„sjaj“. Izvadite luk, celer i papričice.
- Flaše ili tegle operite. Stavite ih u rernu na 100–110 °C na 10–15 minuta da se zagreju. Poklopce kratko prokuvajte.
- Ključali sos sipajte kroz levak u vruće flaše do vrha, odmah zatvorite. Uvijte u deblju krpu i ostavite da se sporo ohlade do 24 h. To je postupak pasterizacije, prirodnog očuvanja namirnice toplotom. Upravo ovaj postupak omigućava da sok stoji mesecima bez konzervansa.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja ostavite flašu u frižideru i potrošite u roku od 5 do 7 dana.
Video
Kuvani paradajz za zimnicu – domaći ukus koji traje cele godine
Kuvani paradajz bez konzervansa je izuzetno zdravo i praktično rešenje za zimnicu i način da sačuvate pravi miris i ukus leta u tegli. Zanimljivo je da paradajz tokom kuvanja ne gubi nutritivnu vrednost – naprotiv.
Toplota povećava dostupnost likopena, snažnog antioksidansa koji doprinosi zdravlju srca i kože. To znači da je vaš domaći sok čaki hranljiviji od svežeg paradajza u pojedinim aspektima.
Kada se jednom uverite koliko je ovakav sok zahvalan u kuhinji i koliko jelima daje posebnan kvalitet, ukusi i miris, teško ćete se vratiti kupovnim verzijama.
Zato isprobajte ovaj recept, napunite police flašama i uživajte u domaćem ukusu koji podseća na leto, čak i usred zime.