Go Back

Domaći sok od paradajza

Prep Time 45 minutes
Cook Time 25 minutes
Servings: 6 litara
Calories: 45

Ingredients
  

  • 6 kg zrelog paradajza pre čišćenja
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • 1 veći crni luk ceo, oljušten za aromu, vadi se pre flaširanja
  • par listova ili grančica celera
  • 1 do 2 male ljute papričice po ukusu

Method
 

  1. Operite svaki, odstranite peteljke i oštećenja. Sameljite na mašini ili izmiksajte pa procedite kroz cediljku da uklonite kožicu i semenke.
    Osoba melje paradajz u mašini za mlevenje
  2. Sipajte sok u veliku šerpu, dodajte so i šećer, spustite ceo luk, listove celera i (po ukusu) ljute papričice. Kad provri, kuvajte 15–25 min uz povremeno skidanje pene, do blagog zgušnjavanja i dok sok ne dobije karakterističan„sjaj“. Izvadite luk, celer i papričice.
  3. Flaše ili tegle operite. Stavite ih u rernu na 100–110 °C na 10–15 minuta da se zagreju. Poklopce kratko prokuvajte.
    nekoliko tegli u plehu, spremne za sterilizaciju u rerni
  4. Ključali sos sipajte kroz levak u vruće flaše do vrha, odmah zatvorite. Uvijte u deblju krpu i ostavite da se sporo ohlade do 24 h. To je postupak pasterizacije, prirodnog očuvanja namirnice toplotom. Upravo ovaj postupak omigućava da sok stoji mesecima bez konzervansa.
  5. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja ostavite flašu u frižideru i potrošite u roku od 5 do 7 dana.

Video