recepti za radne dane

Šta kuvati kada nemate vremena: 10-minutni recepti za radne dane

Recepti

Kuvanje tokom radnih dana postalo je maltene nemoguća misija.

Ako ste žena koja radi puno radno vreme, pritom izgubi nekoliko sati u saobraćaju i vrati se premorena u 5 ili 6 popodne, poslednje za šta imate snage je da provedete vreme do odlaska na spavanje pored šporeta.

Kada se na to dodaju svakodnevni kućni poslovi: veš, sudovi, usisavanje, koji zaista ne pitaju koji je dan, naravno da vam je lakše da naručite nešto i pregrmite dan.

Ali, ne može se naručivati hrana svakodnevno. Skupo je i nije baš praktično.

Uteha je da se dobar obrok može spremiti i za pola sata do sat, ako znate kako, imate malo mašte i znate šta vam treba.

1. Tortilja sa piletinom i povrćem


Vreme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 2 veće tortilje
  • 200 g pilećeg filea (tanko isečenog)
  • polovina crvene paprike (isečene na trakice)
  • polovina krastavca (isečenog na tanke kolutove)
  • 2 kašike pavlake ili grčkog jogurta
  • Prstohvat sušenog origana
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja.
  2. Ubacite piletinu i pecite 5 minuta dok ne porumeni. Posolite, pobiberite i dodajte origano.
  3. Tortilje kratko zagrejte na suvom tiganju.
  4. Namažite pavlaku, poređajte piletinu i povrće.
  5. Uvijte i poslužite odmah.

Ovo jelo je zanimljivo, brzo i zabavno, a svi ga vole.

Za veći broj porcija, samo ,,pojačajte” sastojke i kupite pakovanje od 6 tortilja.

2. Brzi kus-kus sa povrćem i fetom


Vreme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 1 šolja kus-kusa
  • 1,5 šolja ključale vode
  • 1 manja tikvica (isečena na kockice)
  • pola šolje smrznutog graška
  • 50 g feta sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber

Priprema:

  1. Prelijte kus-kus ključalom vodom, poklopite i ostavite 5 minuta.
  2. U tiganju propržite tikvicu i grašak na malo ulja, oko 5 minuta.
  3. Raskvasite kus-kus viljuškom, dodajte povrće i izmrvljenu fetu.
  4. Posolite, pobiberite, sve promešajte i odmah servirajte.

Zaista, ništa brže od ovoga vam ne treba.

Najviše vremena oduzima priprema tikvice – ljuštenje i seckanje.

3. Rižoto sa tunjevinom i limunom


Vreme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
  • 1 šolja kuvanog pirinča (ako imate ostatke od prethodnog dana, može i to)
  • polovina limuna (sok i korica)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka (sitno seckanog)
  • Peršun po želji
  • So, biber

Priprema:

  1. U tiganju zagrejte ulje i propržite beli luk 30 sekundi.
  2. Dodajte tunjevinu i pirinač, promešajte.
  3. Dodajte sok i koricu limuna, peršun, so i biber.
  4. Sve zagrejte još minut-dva i poslužite.

Malo više vremena će vam trebati ako nemate pirinač od prethodnog dana, ali opet, nema mnogo namirnica koje se kuvaju brže od pirinča.

4. Brza pasta sa paradajzom i bosiljkom


Vreme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 150 g kratke testenine (npr. penne)
  • 1 čen belog luka
  • 200 g seckanog paradajza (svežeg ili iz konzerve)
  • Svež bosiljak ili prstohvat suvog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber
  • Parmezan po želji

Priprema:

  1. Testeninu stavite da se kuva prema uputstvu.
  2. U drugom tiganju propržite beli luk na ulju. Dodajte paradajz, so, biber i kuvajte 5 minuta.
  3. Skuvanu testeninu procedite, ubacite u sos, dodajte bosiljak i promešajte.
  4. Poslužite uz parmezan.

Za ovo vam zaista ne treba mnogo vremena, testenina se takođe brzo kuva (možda i brže od pirinča) i biće spremna i pre nego što vi pripremite sos i povrće.

5. Topla salata od leblebija i pečenog povrća


Vreme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (ili 200 g kuvane leblebije)
  • 1 crvena paprika (isečena na trakice)
  • 1 manji crni luk (iseckan na tanke kriške)
  • 1 tikvica (isečena na kriške)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica limunovog soka
  • So, biber
  • Prstohvat kumina ili sušenog timijana (po izboru)
  • Šaka svežeg peršuna

Priprema:

  1. U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte luk, papriku i tikvicu i pržite 5 do 6 minuta na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša i blago porumeni.
  2. Dodajte oceđene leblebije, so, biber i začine po želji. Promešajte i zagrevajte još malo, do 3 minuta.
  3. Skinite sa vatre, dodajte limunov sok i svež peršun.
  4. Poslužite toplo – samostalno ili uz krišku hleba.

Ovo jelo je istovremeno lagano i zasitno, puno vlakana i biljnih proteina, a biće gotovo i pojedeno pre nego što mašina završi sa pranjem veša.

Brz obrok ne znači manji užitak

Brzina pripreme jela ne znači da je jelo dosadno, da nije ukusno i da se u njemu uživa manje nego uz ono koje se krčkalo satima.

Uz ovih pet recepata, dokazujete sebi da se i u najzauzetijem danu može jesti dobro, zdravo i sa zadovoljstvom.

Za bilo koji od ovih obroka, u zavisnosti od brzine pripreme povrća, ne treba vam više od pola sata, do sat, ako perete i sudove posle jela. 🙂

Radna nedelja je na svojoj polovini, pravo vreme da se proba bar jedan od ovih recepata, pa od sledeće nedelje, možete redom, po listi.

Javite se da vidimo šta ste pripremili, da li ste nešto dodali, sami smislili…

Čekamo vaše komentare i fotografije.

Prijatno!