Brz tempo života, stres, zagađenje i neizbalanstirana ishrana često dovode do pada imuniteta.
U celoj toj jurnjavi i želji da postignemo sve, jer ,,ko će ako nećemo mi”, zaboravljamo da aktivno radimo na njegovoj stabilnosti i pomognemo mu da se izbori sa izazovima.
Kada se već razbolimo, posežemo za vitaminima, raznim praškovima i suplementima.
Ipak, pre nego što odemo u apoteku, najbolje bi bilo da zavirimo u baštu, frižider ili fioku sa začinima, možda u kući već imamo nešto što će nam pomoći efikasnije od bilo čega što možemo pronaći u apoteci.
U nastavku sledi malo podsećanje na svima poznate biljke i njihovu blagotvornost na naš imuni sistem, ali i neke za koje možda niste znali koliko moćan saveznik u očuvanju zdravlja mogu da budu.
Prijatelji iz prirode – biljke koje nas čuvaju od prehlade
1. Sremuš: (Allium ursinum)

Divlji beli luk, kako ga drugačije zovu, ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva zahvaljujući visokom sadržaju alicina.
Ovo jedinjenje pomaže organizmu u borbi protiv infekcija.
Deluje kao prirodni antibiotik, čisti krv, snižava pritisak i holesterol, što je ogromna pomoć imunom sistemu, jer ga rasterećuje.
Dostupan je od marta do maja i najbolje ga je jesti svežeg, u salatama ili napraviti tinkturu od njega.
2. Ehinacea (Echinacea purpurea):

Ova biljka dolazi iz Severne Amerike i poznata je po svojoj sposobnosti da stimuliše imunološki sistem.
Ona sadrži aktivne supstance poput alkamida, polisaharida i glikoproteina, koje mogu povećati aktivnost makrofaga i drugih imunih ćelija, što pomaže u borbi protiv infekcija.
Jedno od najvažnijih njenih aktivnih sastojaka je ehinakozid, koji stimuliše proizvodnju leukocita, čime se jača imunitet.
3. Kopriva (Urtica dioica):
Ova biljka koje se svi pomalo plašimo i pazimo da je ne uznemirimo u šetnji, jer će nas ožariti po nogama, zapravo je veoma moćna i korisna za naš imunitet.
Prepuna je vitamina A, C i K, ali i gvožđem, kalcijumom, magnezijumom. Sve ovo izrazito je potrebno našem telu da se odbrani od virusa.
Kopiva deluje protiv upala, čisti krv i podiže energiju Njeni flavonoidi i antioksidansi pomažu telu da se izbori sa svakodnevnim izazovima, dok vitamin C podstiče bela krvna zrnca..
Može se piti kao čaj, cediti kao sok, dodati u potaž ili od nje praviti tinktura – moćna je u svakom obliku.
4. Đumbir (Zingiber officinale):

Svaki put kada probamo đumbir, jasno nam je da je moćan i oštar kao i njegov ukus.
Toplina koja se razliva telom kada ga probamo razbija toksine, čisti limfni sistem i ubija viruse, u čemu prednjači njegov glavni sastojak, gingerol.
Đumbir smiruje stomak i zagreva čitav organizam. Više se konzumira u jesen i zimu, kada vladaju virusi, ali nije na odmet uzimati ga češće, ako želimo da od našeg imuniteta napravimo bedem koji će nas braniti od svih infekcija.
5. Beli luk (Allium sativum):

Možda ne miriše najlepše i s razlogom se koristi da otera vampire, ali kada po nas dođu razne respiratorne infekcije i bolesti koje nas obore u krevet, beli luk se pojavljuje kao moćan saveznik, već vekovima.
Zahvaljujući alicinu, beli luk je poznat po snažnim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.
Može se jesti u salatama, potažima, ili samo na preprženom hlebu, kao kad smo bili mali. Redovna konzumacija čini naš odbrambeni mehanizam neprobojnim u periodima kada virusi napadaju sa svih strana.
6. Ren (Armoracia rusticana)
Ren ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže u čišćenju sinusa i disajnih puteva.
Ovo radi tako moćno da kada ga rendamo ili probamo samo malu količinu, na vrh kašičice, oči zasuze a nos se odmah otpuši.
Razlog zašto nam se odjednom sve razbistri kada jedemo ren jeste činjenica da sadrži izotiocijanate, prirodna jedinjenja koja deluju kao moćni antibakterijski i antivirusni borci.
Upravo ta supstanca mu daje ljutkasti ukus i čini da probije sve barijere u sinusima.
Uz to, ren je bogat i vitaminom C, kalijumom i antioksidansima, koji dodatno hrane naš imunitet.
7. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)
Ova skromna biljka koja često raste na krovu ili u saksiji i ne traži ništa, čak ni da je često zalivamo, prava je mala zelena apoteka.
Nije dobra samo za uši i opekotine, već i za zdravlje celokupnog organizma. Sadrži tanine, flavonoide i smolu, pa se koristi za jačanje imuniteta i lečenje raznih kožnih oboljenja.
Zbog antioksidativnih i antibakterijskih svojstava, pomaže telu da se izbori sa virusima i sitnim napastima iz svakodnevnog života.
Najbolja je kad se pomeša s medom – ukusna, zdrava i pravi saveznik u postizanju stabilnog imunog sistema.
8. Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma, koja dolazi iz Indije i donosi nam boju zlata u prahu, ne služi samo da oboji jelo.
Njena glavna zvezda, kurkumin, ima moć da smiri upale, ojača odbrambeni sistem i podstakne telo da se čisti od svega što mu ne prija.
Deluje kao prirodni štit, pomaže jetri da lakše diše i telu da bolje reaguje na viruse i stres. U supi ili rižotu, čaju ili u posebnom ,,zlatnm mleku” kurkuma daje snagu našem telu i greje ga kao sunce koje nam tako nedostaje u sezoni gripa i prehlada.
9. Astragalus (Astragalus membranaceus)

Ova biljka čudnog imena stiže iz Kine i koristi se u kineskoj alternativnoj medicini.
Bogat je polisaharidima, flavonoidima i saponinima koji stimulišu proizvodnju belih krvnih zrnaca i podižu našu prirodnu odbranu, kao da nam je neko pojačao borbenu gotovost protiv infekcija baš onda kada treba.
Astragulus pomaže telu da bolje reaguje na stres i infekcije, a pritom ti daje energiju i polet.
Najčešće se koristi kao tinktura ili čaj – tihi, ali moćni saputnik kada nam treba malo dodatne snage.
10. Ženšen (Panax ginseng)
Znamo da je stres danas najveći okidač za razne bolesti, jer razara naš imunitet. Tu nastupa ženšen.
Njegovi ginsenozidi su ti koji daju snagu našem imunom sistemu, bude ga, tako da reaguje brže i jače kad zatreba.
Pomaže nam da se izborimo sa stresom, umorom i padom energije, a pritom podiže otpornost na bolesti kao da nas nežno ,,resetuje”.
Može se pronaći u kapsulama, čaju ili prahu, dostupan i lak za korišćenje onda kada smo na ivici snage i u opasnosti da se razbolimo.
Kako se braniti od virusa i prehlada pomoću ovih biljaka?
Lepo je znati šta nas sve može sačuvati od infekcija kada za to dođe vreme. Priroda ima širi ,,asortiman” boraca za naš imunitet nego bilo koja apoteka.
Kako bismo uveli neke od ovih biljaka u našu ishranu, važno je da precizno znamo na koji način to da uradimo.
Evo nekoliko predloga:
1. Čaj od koprive
Sastojci: 1 supena kašika suve koprive, 250 mililitara ključale vode
Priprema: Preliti koprivu ključalom vodom, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i po želji zasladiti medom.
2. Smesa od čuvarkuće i meda
Sastojci: 250 grama iseckanih listova čuvarkuće, 450 grama meda
Priprema: Pomešati sastojke, staviti u teglu i čuvati u frižideru. Uzimati jednu supenu kašiku svako jutro pre doručka.
3. Sok od cvekle, šargarepe, belog luka i rena
Sastojci: 1 cvekla, 1 šargarepa, 6 čenova belog luka, 50 grama korena rena
Priprema: Izblendati sve sastojke sa vodom, procediti i piti tri puta dnevno.
4. Zlatno mleko (kurkuma napitak)
Sastojci: 1 šolja mleka (biljnog ili kravljeg), pola kašičice kurkume, prstohvat bibera, med po ukusu
Priprema: Zagrejati mleko, dodati kurkumu i biber, promešati i zasladiti medom.
5. Tinktura od astragalusa
Sastojci: 50 grama sušenog korena astragalusa, 250 mililitara 70-procentnog alkohola
Priprema: Staviti koren u teglu, preliti alkoholom, zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu 2 nedelje. Procediti i uzimati 20 kapi dnevno razblaženo u vodi.
Moć korena lista i cveta – imunitet se gradi tamo gde rastu biljke

U današnje vreme, kada nam treba brzo i magično rešenje za sve, najlakše je ući u apoteku i platiti basnoslovnu svotu za još jednu kutijicu ili bočicu suplemenata koji obećavaju nemoguće, tvrdeći da ćemo uz njih postati skoro pa nepobedivi.
Naši mudri preci čuvali su zdravlje pomoću čajeva, sirupa, supica ili tinktura i nisu davali ni pare za ono što mi danas plaćamo skupo – razne sintetičke suplemente i čudotvorne komplekse.
Kombinacije koprive, čuvarkuće i meda, ili đumbira, limuna i kurkume, nisu samo ukusne, već i provereno delotvorne.
Naravno, medicina i nauka zadržavaju svoju neospornu važnost, a odgovornost prema zdravlju podrazumeva posetu lekaru, ali ne zaboravite da se i ta nauka, zapravo, velikim delom zasniva na onome što možemo pronaći u prirodi.
Snaga našeg imuniteta treba da nam bude garancija da se nećemo razboleti, jer kad se to već desi, onda je prava adresa najbliži dom zdravlja.
Zato, opredelite se za kombinaciju koja vam zvuči najukusnije, odaberite svoju omiljenu biljku i uz redovnu konzumaciju ostanite zdravi i kad mnogi posustanu pred najezdom virusa.