Operite i pregledajte tegle i poklopce. Uklonite kamenčiće i prašinu, proverite da nema pukotina, udubljenja i oštećenih gumenih zaptivki.
Sterilišite tegle. Postavite ih na rešetku u rerni i zagrevajte na 100–110 stepeni Celzijusa oko 20 minuta. Poklopce kratko isperite vrelom vodom i ostavite na čistoj krpi. Tegle držite mlakim sve do punjenja.
Operite povrće u više voda. Uklonite sve oštećene delove. Krastavčiće iščetkajte da skinete bodljice, a oba vrha tanko odsecite. Zeleni paradajz probodite viljuškom dva do tri puta. Karfiol razdvojte na ujednačene cvetiće. Šargarepu oljuštite i isecite na deblje kolutove ili štapiće. Papriku očistite od semenki i isecite na trake. Feferone samo probodite na dva mesta.
Skuvajte salamuru. U većoj šerpi pomešajte vodu, so i šećer. Zagrevajte do ključanja i mešajte dok se so i šećer potpuno ne rastope. Čim proključa, sklonite sa ringle. Umešajte sirće van ringle. Sipajte alkoholno sirće u vrelu vodu sa rastopljenom solju i šećerom i lagano promešajte. Time čuvate aromu sirćeta i izbegavate preterano omekšavanje povrća.
Pripremite začine za svaku teglu. Za svaku teglu od jednog litra obezbedite dva do tri čena belog luka, nekoliko zrna bibera i po jedan lovorov list. Ako želite čvršću strukturu i diskretnu aromu, pripremite i list višnje ili trešnje. Složite začine u dno tegle. U svaku teglu prvo stavite beli luk, biber i lovor, a po želji i list voćke. Tako se začinska aroma ravnomerno raspoređuje.
Opciona kratka blanširanja za tvrđe komade. Ako su šargarepa ili veći cvetići karfiola vrlo tvrdi, možete ih potopiti u kipuću vodu jedan do dva minuta, pa odmah ohladiti u hladnoj vodi. Time ostaju hrskavi, a lakše primaju ukus. Ocedite ih pre slaganja.
Zatvorite tegle. Čvrsto zavrnite poklopce. Po želji, okrenite teglu naopako dva do tri minuta da vruća tečnost dezinfikuje poklopac, pa je vratite uspravno.
Ohladite polako. Prekrijte tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, zaštićene od promaje.
Prvo probanje preporučuje se nakon deset do četrnaest dana, kada su ukusi povezani, a puna zrelost stiže posle tri do četiri nedelje. Otvorenu teglu držite u frižideru i uvek koristite čistu viljušku pri vađenju.