Priprema krečne vode: U 2,5 litra hladne vode dodajte 100 g gašenog kreča. Promešajte, ostavite da odstoji 1–2 sata dok se ne slegne. Zatim pažljivo prespite bistru tečnost u drugu posudu, izbegavajući talog.
Priprema šljiva: Kratko ih prelijte kipućom vodom (1–2 minuta) radi lakšeg ljuštenja. Pažljivo oljuštite svaku šljivu, zarežite uzdužno i izvadite košticu. Stavljajte ih u pripremljenu krečnu vodu na 60–90 minuta.
Ispiranje šljiva: Nakon potapanja, šljive isprati u 3–4 hladne vode:- Kratko pod mlazom vode- Potopiti u hladnu vodu 5 minuta, izmešati rukom i procediti- Ponavljati sa svežom vodom dok ne nestane miris i osećaj klizavosti Punjenje šljiva: U sredinu svake šljive staviti polovinu ili četvrtinu jezgra oraha. Zatvoriti pažljivo.
Kuvanje slatkog: U kipući sirup dodavati šljive jednu po jednu. Kuvati 30–40 minuta na umerenoj vatri, bez mešanja. Povremeno protresite šerpu i skidajte penu.
Sipanje u tegle: Sledećeg dana, slatko sipati u hladne, sterilne tegle. U svaku teglu staviti po kolut limuna uz staklo. Dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.